Sammen med industripartnerne Norcem, Hafslund Oslo Celsio og Northern Lights skal Gassnova dele CCS-kunnskap og erfaringene vi får fra Langskip-prosjektet – nasjonalt og internasjonalt. Parallelt driver Gassnova kompetansebygging for kostnadseffektive og fremtidsrettede løsninger for CO2-håndtering.
13.04.2023
Årsrapporten 2022 er publisert
Årsrapporten til Gassnova for 2022 er nå publisert. Les leders beretning og hele rapporten her.
En av de viktigste milepælene under årets Langskiptokt nådde vi 29. juni. Da inngikk Olje- og energidepartementet (OED) og Hafslund Oslo Celsio en avtale om statlig støtte til CO2-fangst og -lagring (CCS). Ved Klemetsrud behandles restavfall fra husholdninger og næringsavfall. CCS-anlegget vil fange inntil 400 000 tonn CO2 årlig og blir verdens første i sitt slag.
Karbonfangstprosjektet på Klemetsrud viser hvordan storbyer best kan håndtere avfall som ikke skal eller kan gjenbrukes eller resirkuleres. Med støtten til prosjektet forventer OED blant annet at prosjektet gir læringseffekter til etterfølgende avfallsanlegg.
Ved utgangen av 2022 var Norcem i stor grad ferdig med rivning av gammelt anlegg i Brevik, og har startet installasjonsarbeidene der. På sin side har Northern Lights (NL) ferdigstilt grunnarbeidene i Øygarden og åpnet besøkssenteret. Dessuten er boring av landtunnel for rørledning og to offshorebrønner gjennomført. Etter avtaleinngåelsen med OED i juni har Hafslund Oslo Celsio startet realiseringen av sitt prosjekt. Gassnova vurder prosjektet på Klemetsrud som umodent til å være i en gjennomføringsfase. Ut over i 2023 vil vi følge utviklingen på Klemetsrud med særlig oppmerksomhet.
Vi tilrettelegger for verdiskapende samarbeid i industrien, og mellom industri og myndigheter. Gjennom året har Gassnova hatt spesielt fokus på de øvrige virkemiddelaktørene i Norge, og på samhandlingen med dem.
Med utviklingen av Langskip kan Norge tilby en unik læringsarena for europeiske CCS-prosjekter under utvikling. Gjennom hele 2022 har Gassnova, OED og industriaktørene ønsket velkommen til delegasjoner fra europeiske myndigheter og næringsliv. Med dem har vi delt kunnskap gjennom møter, presentasjoner og en rekke «safarier» til anlegg med CCS-relevans – på Klemetsrud, i Brevik og på Øygarden. Med urolighetene og energikrisen i Europa har Norge fått en viktig posisjon som kontinentets energilager. Klimateknologien som Langskip utvikler, vil spille en viktig rolle i Europa fremover.
1. desember overleverte Gassnova satsingsforslaget til OED om videreføring av Teknologisenteret på Mongstad (TCM). Etter 2023 går dagens deltakeravtale for TCM mellom staten og de industrielle eierne ut. Satsingsforslaget er utviklet i dialog med OED og deleierne. Sonderingene rundt TCMs videre eksistens fortsetter i 2023.
I kunnskapsvirksomheten Gassnova er medarbeiderne de viktigste garantistene for å løse oppdragene fra vår eier OED. Gassnova skal være en skolert, oppdatert og dedikert rådgiver på CCS-området, både i og utenfor landets grenser.
Vi har fortsatt å utvikle organisasjonen vår i 2022. Vi har styrket fokuset på organisasjonsutvikling ved å opprette en fast ressurs med fag- og prosessansvar på området, i tråd med målsettingene til Gassnovas styre og ledelsen i foretaket.
Med kompetente og motiverte medarbeidere på dekk i 2023 skal Gassnova optimalisere statens klimainnsats, næringsutvikling og verdiskapning i kjølvannet av Langskip. Sammen med OED og industriaktørene skal vi manøvrere det største klimaprosjektet i norsk industri trygt videre i et Norge og Europa preget av store utfordringer, men også mange muligheter.
Årsrapport 2021
2021 ble også et annerledes år, der pandemien fortsatte å utfordre verden og endre rammene for samhandling. I denne konteksten har medarbeiderne våre utmerket seg med fleksibilitet og evne til å skape verdier, til tross for lange perioder med hjemmekontor og fysisk avstand. Leders beretning Samtidig har Gassnova fått ny ledelse og etablert ny organisering …